Tablete
Informatii despre...
Newsletter

Introdu numele si adresa ta email pentru a primi cele mai noi oferte ale TabletWorld.ro

Numele tau
Adresa email
Nu ai timp? Te cautam noi!

Telefon: 021.318.62.18

Telefon: 021.318.62.19

Daca doriti sa fim noi cei care va contacteaza, folositi facilitatea

Fabricat în CHINA
Avantajul major al tabletelor chinezeşti este preţul de achiziţionare mult inferior faţă de cel al brand-urilor consacrate. Se pot remarca de la început performanţele la care au ajuns tabletele made-in-China, uşor comparabile cu cele ale pionerilor Apple, Samsung, Motorola etc.

Aşa cum era de aşteptat, la scurtă vreme după apariţia tabletei iPad a lui Apple, chinezii s-au pus pe treabă în conceperea şi fabricarea de tablete. De fapt, multitudinea de producători de microprocesoare a înlesnit destul de uşor acest lucru. Renumitul oraş Shenzhen, situat în sudul Chinei, în provincia Guangdong, în imediata apropiere de nordul Hong Kong-ului, a profitat la maxim de oportunităţile deschise economice ale Chinei, ducând la apariţia, într-un timp foarte scurt, a zeci sau poate sute de companii producători de tablete.

Avantajul major al tabletelor sau MID-urilor chinezeşti este preţul de achiziţionare mult inferior faţă de cel al brand-urilor consacrate. Se pot remarca de la început performanţele la care au ajuns tabletele made-in-China, uşor comparabile cu cele ale pionerilor Apple, Samsung, Motorola etc.

Pentru un utilizator nepretenţios, însă, o tabletă chinezească îl poate mulţumi în multe aspecte, de la navigarea pe Internet, la jocuri, cărţi electronice şi reţele sociale. Design-ul tabletelor marca China este unul elegant, facilitând operarea cât mai plăcută şi uneori chiar îndelungată.

 

Ecranul tactil ÅŸi senzorii

Primele serii de tablete chinezeşti veneau doar cu ecrane tactile rezistive, datorită preţului ridicat al celor capacitive. Nu după mult timp, însă, tehnologia multi-touch a ecranelor capacitive a devenit esenţială pe astfel de device-uri, fără de care funcţionalitatea scade semnificativ. Diagonalele sunt diversificate, de la 5-7 inch şi până la 10.1 inch, iar rezoluţiile sunt mulţumitoare, atingând chiar valori de 1280x800. Senzorul accelerometru este prezent în majoritatea MID-urilor, o importantă unealtă pentru pasionaţii de jocuri precum şi în timpul navigării pe internet.

Sistemul software

Utilizatorii pot achiziţiona tablete fabricate în China atât cu sisteme de operare tip Windows, dar mai ales cu platforma Android, actualmente în oferte ajungând la versiunile 2.3 şi foarte puţine cu 3.0 (Honeycomb). Tabletele cu Android vin customizate, fabricantul modificând sistemul de operare pentru a putea fi cât mai compatibil cu ecranele de pe tablete, mai mari decât cele de pe telefoanele mobile, pentru care a fost gândit iniţial sistemul Android.

Majoritatea tabletelor din Shenzen vin cu aplicaţii preinstalate cunoscute ca Youtube, Facebook, Tweeter, Google Browser, MSN, Google Mail, Google Talk, Skype, eBook readere, suite office, diverse playere media, jocuri etc. Utilizatorii de Android pot descărca o serie de programe utilitare şi jocuri prin intermediul aplicaţia Android Market.

Sistemul hardware

Tipurile de procesoare prezente în tabletele made-in-China sunt foarte variate, de la fabricanţi precum VIA, Samsung, Qualcomm, nVidia, Telechips, Rockchip, Freescale etc. Frecvenţele de lucru ale microprocesoarelor ajung până la 1.2 GHz. Unii producători utilizează şi procesoare dual-core.

Memoria RAM internă variază de la 256MB la 1GB, iar memoria de stocare porneşte de la NAND flash-uri de 2/4GB pentru tablete tip mostră, şi până la 16/32 GB sau chiar SSD-uri de 64GB pentru comenzi în volum. Desigur că şi preţul creşte odată cu capacitatea memoriei.

Comparativ cu tableta de la Apple, chinezii au umplut device-urile cu diverse porturi foarte utile. DeÅŸi încalcă principiul grosimii cât mai reduse a tabletei, unii producători au mers până acolo că au implementat chiar ÅŸi a€œgrosolanula€ port de reÅ£ea, RJ-45. ÃŽn general, se străduiesc să respecte grosimi cât mai mici ÅŸi performanÅ£e cât mai mari. Printre porturile existente amintim USB 2.0, micro ÅŸi mini USB 2.0, ieÅŸire HDMI, micro SD, jack stereo 2.5/3.5 inch. MID-urile chinezeÅŸti conÅ£in ÅŸi un difuzor sau două pentru redarea audio, precum ÅŸi un microfon intern foarte util în aplicaÅ£ii gen Skype, Google Talk etc.

Pe partea de conectivitate wireless, majoritatea au inclusă tehnologia Wi-Fi şi 3G extern, iar opţional se pot comanda şi conectivităţile 3G intern şi Bluetooth. Multe din tabletele fabricate în China vin şi cu o cameră web de 1.3 sau 2.0 Mpixeli.

Atenţie, Made-in-China

Ne-am obiÅŸnuit să gândim negativ despre aproximativ orice produs marcat a€œMade in Chinaa€. Să nu uităm însă că majoritatea produselor de tip brand au aceeaÅŸi marcă, însă faptul că sunt brand-uri renumite gen Apple, Asus, Motorola, Samsung ne face să privim tabletele lor în mod pozitiv. DiferenÅ£ele dintre tabletele chinezeÅŸti ÅŸi cele tip brand variază de la producător la producător.

Printre zecile sau sutele de firme care se dau drept fabricanţi de tablete din Shenzen, există unii de mâna a doua, care achiziţionează device-urile de la alţi fabricanţi şi le vând la preţuri mai ridicate. Se poate numi şi aceasta o tehnică de business. Însă să nu vă aşteptaţi la servicii de calitate din partea firmelor de mâna a doua.

Specificaţiile tabletelor chinezeşti sunt oarecum umflate, faţă de cele reale, o altă pată negativă a acestor device-uri. Selectaţi produsele testate şi de alţi utilizatori. De pildă, bateria poate fi de 4000mAh, însă să nu ţină mai mult de 2 ore în navigare pe Internet sau vizionarea de filme. Un alt aspect este integritatea informaţiilor prezentate în specificaţii. Cu un simplu utilitar, cum este Android System Info puteţi verifica direct pe device ce componente hardware există, precum şi ce versiune a sistemului software e instalat.

Pentru tabletele Android, asiguraţi-vă de posibilitatea de upgrade (acolo unde permite şi hardware-ul) către viitoarele versiuni. De obicei, fabricanţii oferă pentru clienţi posibilitatea de a descărca de pe site-ul lor sau prin e-mail firmware-ul nou împreună cu ghidul de actualizare. Aceasta se poate realiza şi prin utilitarul de actualizare software a fiecărei tablete. Pe aceleaşi principii se pot instala diverse actualizări (de ex., suport pentru noi modemuri 3G).

La achiziÅ£ionarea unei tablete chinezeÅŸti asiguraÅ£i-vă de completitudinea produsului, verificaÅ£i accesoriile incluse ÅŸi cereÅ£i ÅŸi un test de utilizare. Există tablete a€œMade in Chinaa€ de o calitate ireproÅŸabilă, Å£inând cont ÅŸi de faptul că revoluÅ£ia acestor device-uri abia s-a lansat în 2010, iar piaÅ£a nu este destul de matură pentru a putea da verdicte negative finale acestor competitori.

Preţul de achiziţie a tabletelor chinezeşti încă reprezintă şi va fi unul din atuurile principale faţă de competitori. Cu trecerea timpului industria tabletelor se va maturiza şi ne putem aştepta la costuri mici pentru performanţe mari, asemănător calculatoarelor tip laptop şi desktop.
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor