Tablete
Informatii despre...
Newsletter

Introdu numele si adresa ta email pentru a primi cele mai noi oferte ale TabletWorld.ro

Numele tau
Adresa email
Nu ai timp? Te cautam noi!

Telefon: 021.318.62.18

Telefon: 021.318.62.19

Daca doriti sa fim noi cei care va contacteaza, folositi facilitatea

Ce este o tableta ?
O tabletă (eng., Tablet Computer) reprezintă un calculator personal mobil complet, mai mare în dimensiuni decât un telefon mobil sau un PDA, integrat într-un display sensibil la atingere şi care se operează în cea mai mare parte prin atingerea ecranului.

tablet01.jpg

Tableta utilizează o tastatură virtuală sau un pix digital, însă poate utiliza şi o tastatură fizică conectată prin USB, Bluetooth etc.

De la mijlocul anului 2010, calculatoarele mobile de tip Tablet PC au primit o nouă perspectivă, având sisteme de operare mobile cu o interfaţă utilizator modernă şi ergonomică, conducând la apariţia unui nou tip de dispozitiv de calcul. Aceste dispozitive, denumite tablete sunt operate cu ajutorul degetelor, prin utilizarea ecranelor capacitive cu atingere multiplă, astfel de ecrane fiind superioare calitativ ecranelor rezistive operate prin stilou. Prima tabletă a fost iPad, lansată de compania Apple, urmată de Samsung Galaxy Tab, precum şi altele.

Tabletele moderne utilizează procesoare cu arhitectură ARM, special concepută pentru echipamente portabile, acum fiind destul de puternică (odată cu introducerea familiei ARM Cortex) pentru sarcini de tipul navigare pe internet, producţie uşoară şi jocuri.

Deşi termenul a fost initial introdus de Microsoft în 2000-2001, astăzi tableta se referă la orice dispozitiv personal de calcul de dimensiuni reduse, având ecran sensibil la atingere şi oricare din sistemele de operare utilizate în prezent.

Componentele unei tablete

Interfaţa cu utilizatorul

O caracteristică de bază a tabletelor este reprezentată de introducerea tactilă (eng., touch input ). Aceasta permite utilizatorului să navigheze cu uşurinţă prin aplicaţiile software ale tabletei şi să tasteze utilizând tastatura virtuală din ecran.

Tableta prezintă o interfaţă mult mai naturală cu utilizatorul, iar procesarea evenimentelor generate de către sistemul de operare se realizează prin atingeri cu degetul a ecranului senzitiv. Implementarea diferită a tabletelor faţă de cea tradiţională pentru PC-uri sau laptop-uri a condus spre scăderea vânzărilor acestora din urmă în favoarea primelor, în special odată cu apariţia noilor tablete cu interfaţă ce include tehnologia de tip multi-touch.

Ecranul

Ecranele sensibile la atingere (eng., touchscreen ) sunt, de obicei, de două tipuri:

 • Rezistive: Ecranele rezistive sunt pasive ÅŸi pot răspunde la orice presiune aplicată acestora. Ele permit un nivel ridicat al preciziei, însă acurateÅ£ea atingerii poate fi condiÅ£ionată de operaÅ£iuni de calibrare. Datorită înaltei rezoluÅ£ii a detecÅ£iei, ecranele rezisitive folosesc adeseori un stilou pentru atingere. DeÅŸi există câteva posibilităţi de implementare a tehnologiei multi-touch la ecranele rezistive, acestea sunt destul de limitate. ÃŽntrucât tabletele moderne se bazează din ce în ce mai mult pe capacităţile multi-touch, ecranele rezistive sunt înlocuite de ecranele capacitive.
 • Tehnologia multi-touch
 • Capacitive: Ecranele capacitive tind să fie mult mai precise ÅŸi mai sensibile la atingere decât cele rezistive. ÃŽntrucât necesită un material conductiv pentru atingere, cum ar fi vârful degetului, aceste ecrane nu folosesc, în general, stiloul, ÅŸi se găsesc cu precădere în tablete de dimensiuni reduse, care necesită capabilităţi multi-touch.
 • Tehnologia multi-touch recunoaÅŸte atingerile simultane ÅŸi multiple ale degetelor, permiţând manipularea îmbunătăţită ÅŸi naturală a obiectelor de pe ecran.

  Tabletele se regăsesc sub formă dreptunghiulară şi în diverse dimensiuni, de la PDA-uri până la dimensiuni mai mari de genul laptop-urilor. Tabletele moderne sunt, în general, de dimenisuni mai reduse decât laptop-urile şi utilizează procesoare cu arhitectură RISC (ARM sau MIPS), dar şi de tip x86.

  Arhitectura sistemului

  Pe piaţa tabletelor competiţia are loc între două mari arhitecturi: x86 şi ARM. În ultimii ani, arhitectura ARM a câştigat popularitate, urmând succesul tabletei iPad. Arhitectura ARM este mai eficientă din punct de vedere al energiei şi costurilor pentru calculul mobil şi devine tot mai întâlnită în tabletele cu dimensiuni reduse ale altor fabricanţi, cum este Samsung cu tableta Galaxy Tab.

  Începând cu anul 2005, peste un miliard de telefoane mobile vândute în fiecare an aveau un procesor ARM. Procesoarele cu arhitectură ARM sunt utilizate cu precădere în dispozitivele electronice de consum, cum sunt PDA-urile, telefoanele mobile, playerele digitale multimedia, consolele pentru jocuri, calculatoarele şi perifericele acestora (hard disc-uri, routere etc.).
  Arhitectura ARM este licenţiabilă. Dintre companiile licenţiate actuale şi cele din trecut se numără:

 • Alcatel-Lucent, Apple Inc., Atmel, Broadcom, Cirrus Logic, Digital Equipment Corporation, Freescale,
 • Intel (prin DEC), LG, Marvell Technology Group, Microsoft, NEC, Nuvoton, Nvidia, NXP (mai înainte, Philips),
 • Oki, Qualcomm, Samsung, Sharp, STMicroelectronics, Symbios Logic, Texas Instruments, VLSI Technology, Yamaha ÅŸi ZiiLABS.
 • Procesoarele ARM sunt dezvoltate de compania ARM ÅŸi licenÅ£iaÅ£i ARM. Cele mai proeminente familii de procesoare dezvoltate de ARM Holdings sunt reprezentate de ARM7, ARM9, ARM11 ÅŸi Cortex. Iar cele mai notabile procesoare dezvoltate de licenÅ£iaÅ£ii ARM includ Apple A4/A5, Samsung Hummingbird, DEC StrongARM, Freescale i.MX, Marvell (mai înainte, Intel) Xscale, Nvidia Tegra 2, Qualcomm Snapdragon, Texas Instruments OMAP ÅŸi ST-Ericsson Nomadik.

  Alte caracteristici ale tabletelor

 • Accelerometru: reprezintă un sistem senzorial care detectează miÅŸcările fizice ale tabletei. Acesta permite o flexibiltate mai mare în utilizare, deoarece tabletele nu au numaidecât o direcÅ£ie fixă de utilizare. Accelerometrul poate fi, de asemenea, utilizat pentru detecÅ£ia orientării tabletei relativ la centrul pământului, dar poate detecta ÅŸi miÅŸcarea tabletei, ambele capacităţi putând fi utilizate ca o interfaţă de comandă alternativă pentru componenta software a tabletei.
 • Senzori de lumină ambientală ÅŸi proximitate: reprezintă a€œsimÅ£uria€ suplimentare ale tabletei, care oferă, de asemenea, un control îmbunătăţit în utilizarea tabletei.
 • Unitate de stocare: tabletele de dimensiuni mai mari utilizează hard discuri similare celor din laptop-uri, în timp ce tabletele moderne mai mici conÅ£in memorii on-board de tip flash. De asemenea, tabletele mai prezintă porturi pentru memorii externe, cum ar fi card-urile Secure Digital.
 • ComunicaÅ£ii wireless de tip Wi-Fi, 3G/4G, Bluetooth: fiind prin proiectare dispozitive mobile, tabletele au încorporate numaidecât tehnologii de reÅ£ea tip wireless, care facilitează accesul la Internet al acestora, precum ÅŸi conectarea în reÅ£ele locale de calculatoare sau direct la un calculator sau alt dispozitiv, în vederea partajării de informaÅ£ii.
 • Sistemele software din tablete

  Microsoft Windows

  De curând gigantul software a anunţat că viitoarele versiune ale sistemului de operare vor fi dezvoltate şi pentru arhitectura ARM, foarte prezentă în dispozitivele mobile. Compania din Redmond şi-a dezvoltat cele două platforme, Windows Mobile şi Windows Phone 7, special pentru industria smartphone-urilor. Printre primele tablete cu Windows 7 se numără bModo12 de la bModo şi Samsung Galaxy 7.

  Capabilităţile de touch din Windows 7 sunt implementate cu ajutorul tehnologiilor întâlnite în renumita suprafaţă digitală Microsoft Surface.
  În prezent există o serie de aplicaţii dezvoltate pentru tabletele Windows, acestea integrând interfeţe utilizator prietenoase şi capacitatea de a scrie cu degetul direct în interiorul documentelor sau pe interfaţă.

  Linux

  Printre sistemele Linux destinate tabletelor, cele mai renumite sunt Google Android, Maemo şi MeeGo dezvoltate de Nokia şi Intel, precum şi multe alte implementări ale altor producători.

  tablet_android.jpgSistemul de operare Android, bazat pe Linux, al Google este actual cel mai utilizat sistem software din industria tabletelor, datorită succesului său de pe piaţa smartphone-urilor, sistemul fiind unul deschis şi cu suport pentru sisteme cu arhitectura ARM cu costuri reduse. Deşi iniţial Google şi-a restricţionat piaţa de aplicaţii pentru alte dispozitive mobile, începând cu 2011 sistemul Android suportă mai multe facilităţi destinate tabletelor. Actualmente, Android 3 este ultima versiune a sistemului, fiind optimizată în special pentru dispozitive cu ecrane mai mari, în special tablete.

  MeeGo este noul sistem de operare dezvoltat de Intel şi Nokia având suport pentru netbook-uri, smartphone-uri şi tablete. În 2010, Nokia şi Intel şi-au combinat cele două proiecte individuale, Maemo şi Moblin pentru a forma MeeGo. Prima tableta cu platforma MeeGo a fost lansată în aprilie 2010 de către producătorul german Neofonie.

  Apple Mac OS X

  Tableta iPad de la Apple rulează sistemul de operare iOS, preluat de la anterioarele iPhone şi iPod Touch. Începând cu ianuarie 2011, din magazinul on-line App Store se pot descărca peste 300 de mii de aplicaţii pentru platforma iOS. Multitudinea de aplicaţii şi compatibilitatea cu produsele anterioare, precum şi design-ul ultra modern au făcut ca în doar 80 de zile Apple să vândă 3 milioane de tablete.

  Epilog

  Tabletele vor revoluţiona, cu certitudine, modul în care citim, lucrăm sau percepem entertainment-ul digital. Cu sprijinul magazinelor de conţinut digital (cărţi, muzică, video, aplicaţii etc.), tableta se poate transforma într-o adevărată bibliotecă mobilă, un super centru multimedia mobil sau într-o magazie mobilă pentru gestiunea tuturor documentlor de tip office. Dimenisiunile reduse, puterea de calcul din ce în ce mai mare şi piaţa jocurilor mobile fac din tabletă un puternic concurent al consolelor portabile de jocuri. Cu ajutorul conexiunii la Internet şi datorită mobilităţii acesteia, tableta va accesa foate rapid informaţiile dorite de utilizator. Mobilitatea, ergonomia, capacităţile multitouch şi portabilitatea vor transforma tableta în cel mai râvnit gadget din viitorul apropiat.
  Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor